Migraine en depressie

Geen kip-of-ei-kwestie, maar ei met twee dooiers

Inleiding

Migraine en depressie zijn een frequent voorkomende combinatie, waar zowel neurologen als psychiaters alert op zouden moeten zijn. Dat menen psychiater dr. Mark Louter (De Viersprong, Rotterdam/Halsteren) en neuroloog Mariëlle Padberg (Martini ziekenhuis, Groningen). Louter ontdekte in zijn promotieonderzoek dat migrainepatiënten twee keer zo vaak voldoen aan de criteria voor depressie als de algemene bevolking.(1) Daarnaast blijken migrainepatiënten met een hoge aanvalsfrequentie gevoeliger voor het ontwikkelen van depressie, en speelt allodynie een belangrijke rol in de migrainedriehoek. 

  1. Louter MA. The migraine triad: chronification, depression, and medication overuse. https://openaccess.leidenuniv.nl/handle/1887/61141.

Registreer

Bovenstaande tekst is slechts een deel van het gehele artikel. Wanneer u het complete artikel wilt lezen dient u zich eerst te registreren. Na registratie krijgt u onbeperkt toegang tot de online versie van Editie Migraine.

Registreren

Wilt u zich registreren voor Editie Migraine? Klik dan op 'Registreren' en vul uw gegevens in. Na registratie ontvangt u een e-mail met uw logingegevens.

is dit interessant voor u?