Migraine en epilepsie: een Siamese tweeling

Inleiding

Diverse studies wijzen op de mogelijkheid van gemeenschappelijke genetische en pathofysiologische oorzaken van migraine en epilepsie. Zo zijn beide aandoeningen geassocieerd met mutaties in de genen SCN1A, CACNA1A en ATP1A2, en speelt een sterk verhoogde prikkelbaarheid van de neocortex bij beide aandoeningen een rol.(1) Nederlandse en Britse onderzoekers hebben de gemeenschappelijkheid van migraine en epilepsie verder onderbouwd door de mate van wederzijdse comorbiditeit te kwantificeren.(2)

  1. Rogawki MA. Common pathophysiologic mechanisms in migraine and epilepsy. Arch Neurol. 2008; 65: 709–714.
  2. Keezer MR, Bauer PR, Ferrari MD, et al. The comorbid relationship between migraine and epilepsy: a systematic review and meta-analysis. Eur J Neurol 2015;22:1038-47.

Registreer

Bovenstaande tekst is slechts een deel van het gehele artikel. Wanneer u het complete artikel wilt lezen dient u zich eerst te registreren. Na registratie krijgt u onbeperkt toegang tot de online versie van Editie Migraine.

Registreren

Wilt u zich registreren voor Editie Migraine? Klik dan op 'Registreren' en vul uw gegevens in. Na registratie ontvangt u een e-mail met uw logingegevens.

is dit interessant voor u?