Editie Migraine

Belang van het herkennen van de prodromale fase

Inleiding

Bij zowel onderzoekers, behandelaren als patiënten gaat logischerwijze veel aandacht uit naar de hoofdpijn fase tijdens een migraineaanval. Kijk alleen al naar het feit dat de diagnose voor een belangrijk deel is gebaseerd op de symptomen die de patiënt in die fase ervaart. Aan de hoofdpijn fase gaan echter één tot twee fases vooraf. Stel dat je weet wat er in die voorfase misgaat, dan weet je mogelijk ook meer hoe je een aanval zou kunnen voorkomen.

Dr. R. van Oosterhout, neuroloog in het Zaans Medisch Centrum, is recentelijk gepromoveerd op zijn proefschrift ‘The onset of the migraine attack’. In het eerste deel van het interview is hij ingegaan op de mogelijke rol van de hypothalamus bij migraine. In dit deel gaat hij in op prodromale fase en het belang voor de dagelijkse praktijk.

Duur: 03 min. en 01 sec.

Herkennen van de prodromale is van klinisch belang

Uit de onderzoeken blijkt dat aan de hand van vragenlijsten en 1-op-1 interviews 80 tot 90% van de migrainepatiënten minsten één prodromaal symptoom herkent. Door voorlichting te geven over de prodromale fase is een patiënt beter in staat het begin van een migraineaanval te herkennen.

Migrainepatiënten met aura herkennen een migraineaanval waarschijnlijk beter dan migrainepatiënten zonder aura. Vooral voor die laatste groep is het herkennen van de prodromalesymptomen van belang om onderscheid te kunnen maken tussen een migraineaanval en ander soortige hoofdpijnaanval en op het juiste moment de aanvalsmedicatie in te kunnen nemen.