Editie Migraine
Kies een dossier
Een dossier betreft gebundelde informatie over een onderwerp, samengesteld door een gespecialiseerd neuroloog.
Introductie dossier & dossierhouder
Met de komst van CGRP-remmers zullen steeds meer mensen met migraine de neuroloog raadplegen en de vraag stellen: Kan ik een CGRP-remmers voorgeschreven krijgen?
Om die reden is het voor iedere neuroloog in de algemene praktijk nuttig om voldoende basiskennis van CGRP-remmers op te doen en te weten hoe de behandeling met CGRP-remmers in de praktijk gaat.
Veelgestelde vragen
-
Hoe lang moet behandeld worden met een CGRP-remmer?
Het Praktisch Handvat Neurologische Zorg bij Hoofdpijn adviseert om een dagboek bij te houden waarin het aantal migrainedagen per maand wordt gedocumenteerd. Bij episodische migraine is een behandeling succesvol bij een vermindering van het gemiddelde maandelijkse aantal migrainedagen met 50% of meer. Voor chronische migraine is dit 30%.
Als de therapie effectief blijkt te zijn, kan worden overwogen om de behandeling na 1-2 jaar te stoppen. Als er na 6 maanden geen effect merkbaar is, wordt geadviseerd te staken met de behandeling. Er kan overwogen worden om te switchen naar een andere CGRP-remmer. Uit onderzoek blijkt namelijk dat switchen van CGRP-remmer nuttig kan zijn als de eerste behandeling niet effectief was.
Lees hier meer over in het artikel ”Monoclonal antibodies in Headache”.
Bekijk de relevante hoofdstukken uit het Praktisch Handvat Neurologische Zorg bij Hoofdpijn.
-
Hoe werkt een CGRP-remmer?
Bij een migraineaanval kunnen verschillende factoren een rol spelen. Een van deze factoren is een verhoogde CGRP-spiegel, wat voorkomt tijdens een aanval. CGRP werkt als een neuromodulator en zorgt voor vasodilatatie door te binden aan de CGRP-receptoren in o.a. het ganglion trigeminale en in craniële bloedvaten. Bovendien stimuleert CGRP, samen met andere eiwitten, neurogene ontsteking, wat resulteert in irritatie van de trigeminuszenuw. Deze irritatie geeft aanleiding tot pijn die typisch ervaren wordt bij een migraineaanval.
Er zijn CGRP-remmers die werken op het CGRP-eiwit (ligand) of de receptor, waardoor de activiteit van CGRP wordt onderdrukt. Zo kan het aantal migraineaanvallen verminderd worden.
Bekijk de animatie waarin wordt uitgelegd hoe een CGRP-remmer werkt.
Externe bron
IVM (Instituut Verantwoord Medicijngebruik) - CGRP-remmersFarmacotherapeutisch Kompas - CGRP-antagonisten -
Kunnen CGRP-remmers gebruikt worden tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding?
Vanwege ontbrekende data wordt uit voorzorg geadviseerd om tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding geen CGRP-remmers te gebruiken.
Bekijk het interview van prof. dr. Antoinette Maassen van den Brink waarin zij meer vertelt over CGRP-remmers en zwangerschap.
Externe bron
Praktisch handvat Neurologische zorg bij hoofdpijn -
Wat is de functie van CGRP in het lichaam?
CGRP is een reddingsmolecuul voor het lichaam. Het werkt als een neuromodulator en zorgt onder andere voor vasodilatatie. Bij dreigende ischemie in het hart of in de longen stijgt de CGRP-spiegel, wat helpt om ischemie te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat er een relatie is tussen CGRP en het krijgen van migraineaanvallen.
Bekijk het fragment uit het artikel “Migraine ontrafelen en behandelen” waarin prof. dr. Antoinette Maassen van den Brink wordt geïnterviewd over dit onderwerp.
Zij vertelt ook in een ander interview dat er meer onderzoek nodig is om de werking van CGRP beter te begrijpen.
Externe bron
PubMed: Role of CGRP in Migraine -
Wat is een CGRP-remmer?
Een CGRP-remmer is een geneesmiddel dat de neuropeptide ‘calcitonine-gen-gerelateerd peptide’ (CGRP) of de receptor remt. Deze peptide komt vrij bij een migraineaanval en is daarom een belangrijk aangrijpingspunt bij het behandelen van migraine.
CGRP-remmers worden profylactisch gebruikt om migraineaanvallen te voorkomen. De volgende CGRP-remmers zijn in Europa geregistreerd: de monoklonale antilichamen eptinezumab (Vyepti®), erenumab (Aimovig®), fremanezumab (AJOVY®) en galcanezumab (Emgality®) en de orale CGRP-remmers atogepant (Aquipta®) en rimegepant (Vydura®).
Bekijk ook de animatie waarin het werkingsmechanisme van CGRP-remmers wordt uitgelegd.
Verder vertelt emeritus hoogleraar neurologie Michel Ferrari in deze video over de CGRP-remmers.
Externe bron
IVM (Instituut Verantwoord Medicijngebruik) - CGRP-remmers -
Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van een CGRP-remmer?
De CGRP-remmers hebben elk hun eigen bijwerkingenprofiel. Zie de meest recente SmPC van de betreffende middelen via het geneesmiddeleninformatiebank van het CBG.
Monoklonale antilichamen
Aimovig® (erenumab)Ajovy® (fremanezumab)Emgality® (galcanezumab)Small molecules
Aquipta® (atogepant)Vydura® (rimegepant)Lareb ontving 109 bijwerkingenmeldingen in 2022. Hoewel de bijwerkingen gewrichtspijn en vermoeidheid het meest gemeld waren, zijn deze niet opgenomen in de SmPC’s. Er zijn ook bekende bijwerkingen gemeld die wel in de bijsluiters staan. Mogelijk worden de bijwerkingen in de toekomst aangevuld.
Bekijk het fragment uit het artikel “Migraine van laboratorium naar kliniek”, waarin prof. dr. Antoinette Maassen van den Brink en drs. Emile Couturier het hebben over de veiligheid van CGRP-remmers.
-
Welke patiënten komen in aanmerking voor een CGRP-remmer?
Op dit moment is er in Nederland alleen vergoeding voor de CGRP monoklonale antilichamen. Voor een vergoeding moet de patiënt voldoen aan de vergoedingscriteria:
Er is sprake van chronische migraine bij een patiënt van ≥18 jaarMedicatieovergebruikhoofdpijn (MOH) moet worden uitgeslotenFalen van profylactische behandeling met 1) topiramaat of valproaat en 2) botulinetoxine A volgens PREEMPT protocolOnder falen van de therapie wordt een intolerantie of onvoldoende effect verstaan.
Zie voor meer details over de vergoeding het Farmacotherapeutisch Kompas en Zorginstituut Nederland.
In het artikel ”Hoe schrijf je CGRP-remmers voor? Een praktische benadering.” beschrijft neuroloog Hans Carpay de stappen die doorlopen moeten worden. Via dit artikel zijn de formulieren te vinden die vereist zijn bij het voorschrijven van CGRP-remmers.
-
Zijn CGRP-remmers geschikt voor kinderen?
Er is geen informatie beschikbaar over de effectiviteit en veiligheid bij jongeren onder de 18 jaar. Daarom is het gebruik van CGRP-remmers bij deze patiëntengroep nog niet geregistreerd.
Voor de behandeling van hoofdpijn bij kinderen heeft Editie Migraine een eigen dossier “Hoofdpijn & kinderen”.
Externe bron
Praktisch handvat Neurologische zorg bij hoofdpijn -
Zijn er risico's bij het gebruik van CGRP-remmers?
Omdat CGRP een reddingsmolecuul is om ischemie in het lichaam te voorkomen, bestaat een theoretisch cardiovasculair risico. Patiënten met ernstige cardiovasculaire aandoeningen werden bij de CGRP-remmers uitgesloten van klinische onderzoeken. Om een uitspraak te kunnen doen over de veiligheid van CGRP-remmers in deze patiëntengroep is verder onderzoek vereist.
Hoewel (een voorgeschiedenis van) cardiovasculaire ziekten volgens de SmPC’s geen contra-indicatie is, adviseert het Praktisch Handvat Neurologische Zorg bij Hoofdpijn om uit voorzorg geen CGRP-remmers te gebruiken bij deze patiëntengroep.
Bekijk het fragment uit het artikel “Migraine van laboratorium naar kliniek”, waarin prof. dr. Antoinette Maassen van den Brink en drs. Emile Couturier het hebben over de veiligheid van CGRP-middelen.
Key-learning
Medicatieovergebruik & medicatieovergebruikshoofdpijn
In deze key-learning zullen we ingaan op wat MOH is, hoe je het kunt herkennen, hoe je het moet behandelen, hoe je de patiënt kunt motiveren en hoe je na een geslaagde detoxificatie MOH kunt voorkomen.
Artikel
Door
Hans Carpay, neuroloog
The Migraine Clinic, Amsterdam
Hoe schrijf je CGRP-remmers voor? Een praktische benadering.
De neuroloog die serieus migrainepatiënten wil behandelen moet zich verdiepen in de praktische kanten van het voorschrijven van CGRP-remmers. Misschien beter gezegd: in de onpraktische kanten ervan.
Column
Door
Hans Carpay, neuroloog, The Migraine Clinic, Amsterdam
mAb CGRP-remmers bij migraine patiënten boven de 70 jaar, een optie of no go?
In Nederland gaan de Hoofdpijncentra verschillend om met mAb CGRP-remmers bij ouderen. Sommigen schrijven ze voor en anderen hanteren een harde grens bij 70 jaar.
Column
Door
Marlies van 't Veld-Geurts, Gevestigd apotheker, QA-manager Brocacef Healthcare
De artsenverklaring: visie vanuit de apotheek
Stel dat: Je patiënt meldt zich bij je omdat hij/zij te horen heeft gekregen dat de gebruikte CGRP-remmer niet meer vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Bij een controle door de zorgverzekeraar is gebleken dat niet wordt voldaan aan de gestelde vergoedingscriteria. De apotheek kan het geneesmiddel niet meer declareren bij de zorgverzekeraar. Dit terwijl je patiënt veel baat had bij de CGRP-remmer.
Bovenstaande is hypothetisch, maar kan je gemakkelijk voorkomen. Hoe? Dat lees je in deze column.
Column
Door
Hans Carpay, neuroloog, The Migraine Clinic, Amsterdam
Wanneer is migrainepreventie geslaagd?
Ik sprak een patiënt die van 15 naar 3 maandelijkse migraine dagen (MMDs) ging met candesartan, zonder bijwerkingen. Hij was erg tevreden maar wilde ook graag van die drie dagen migraine per maand af. Die waren best zwaar en hadden veel impact, ook omdat hij niet wist wanneer ze zouden komen.