Editie Migraine
Kies een dossier
Een dossier betreft gebundelde informatie over een onderwerp, samengesteld door een gespecialiseerd neuroloog.
Introductie dossier & dossierhouder
Bij Samen beslissen gaan zorgverlener en patiënt met elkaar in gesprek over een behandeling die aansluit bij de situatie en behoeftes van de patiënt. Samen beslissen is niet nieuw. Om samen te kunnen beslissen, hangt van meerdere factoren af. Denk bijvoorbeeld aan educatie, bespreken van (elkaars) verwachtingen, het tijdsaspect en het overbrengen en begrijpen van de gegeven informatie. In dit dossier delen we praktische handvatten, tools en ervaringen rondom het Samen Beslissen. Zodat we als zorgverleners met en van elkaar kunnen leren. Door dit dossier te volgen kunt u Samen beslissen binnen uw praktijk optimaliseren, zonder er teveel extra tijd aan kwijt te zijn. Heeft u tips, vragen of ideeën voor dit dossier? Neem dan contact op met de redactie.
Patiëntenvoorlichting
Aanvalsmedicatie bij migraine
In deze video leer je o.a. het volgende:
- Wat zijn triptanen?
- Hoe gebruik je ze?
- Wat is medicatieovergebruik?
Key-learning
Samen beslissen & hoofdpijn
In deze key-learning zullen we ingaan op Samen beslissen, het proces tussen de zorgverlener en de patiënt om te bepalen welke behandeling of zorg het meest geschikt is voor die patiënt.
Artikel
Door
Suzanne Geerts, Janneke Poelen en Mieke Heitkamp
CWZ
Gesprekskaart 'Hoofdpijn en werk'
Een gesprekskaart 'Hoofdpijn en werk' voor in de spreekkamer van de neuroloog en verpleegkundige
Artikel
Door
Suzanne Geerts, Janneke Poelen en Mieke Heitkamp
CWZ
4 stappen van Samen beslissen
Om een vlotte implementatie van Samen beslissen te bevorderen is op basis van het model van Stiggelbout de stappen samengevat en voorbeeldzinnen bedacht die je kunnen ondersteunen je vaardigheden met betrekking tot Samen beslissen verder te concretiseren.
Artikel
Door
Suzanne Geerts, Janneke Poelen en Mieke Heitkamp
CWZ
Praktisch handvat detoxbehandeling
Op welke manier kun je als zorgverlener een MOH-patiënt tijdens de verschillende detoxfases ondersteunen? En hoe ga je je patiënt hierin begeleiden? En wat verwacht je patiënt hierbij?
Artikel
Door
Suzanne Geerts, Janneke Poelen en Mieke Heitkamp
CWZ
Het biopsychosociaal model, een ondergeschoven kindje binnen de hoofdpijnzorg?
Psychologische en sociale factoren kunnen zelfs een eventuele transformatie van episodische naar chronische migraine bevorderen.
Artikel
Door
Suzanne Geerts, Janneke Poelen en Mieke Heitkamp
CWZ
Samen beslissen bij MOH, een voorbeeld gesprek
Het motiveren van een patiënt voor de behandeling van MOH kan een lastig en soms tijdrovend gesprek zijn binnen de muren van de spreekkamer. Dit voorbeeld gesprek kan je mogelijk handvaten geven, hoe het gesprek aan te gaan.