Editie Migraine
Hoofdpijndagboek, waardevol diagnostisch instrument
Inleiding
Real-time informatie
“Het is real-time informatie,” aldus Van Vliet. “Het helpt ook bij het stellen van de diagnose. Soms weten patiënten echt niet waar ze moeten beginnen met het beschrijven van hetgeen ze ervaren. Dan is een dagboek heel handig. Ook geeft het inzicht in wat mensen aan medicatie gebruiken: wanneer en hoeveel.” Van Vliet voegt toe dat juist ook voor patiënten zelf zeer verhelderend kan zijn om te zien hoeveel pijnstillers ze gebruiken. Bij de huisarts kan het hoofdpijndagboek er in een enkel geval ook toe leiden dat de hulpvraag wordt ingetrokken. Dekker: “Soms lezen we uit het dagboek dat het met de frequentie van de hoofdpijn eigenlijk wel meevalt, waardoor er geen behandeling wordt ingezet. Deze categorie zien wij als huisarts, maar die komt vrijwel nooit bij de neuroloog.”
Quote
Interview met Jorine van Vliet en Frans Dekker over het hoofdpijndagboek
Hoofdpijnkalender van Hoofdpijnnet
Hoofdpijnnet, de belangenvereniging voor mensen met chronische hoofdpijn, heeft een hoofdpijnkalender ontwikkeld. Deze kunt u hier bekijken en downloaden.
Liever digitaal? Dan adviseert Hoofdpijnnet de volgende apps:
- Hoofdpijn App
- Migraine Buddy
Meer informatie
Dossier Samen beslissen
Bij 'Samen beslissen' zoeken zorgverlener en patiënt samen naar de behandeling of zorg die het beste bij de patiënt past. In dit dossier, dat regelmatig wordt geüpdatet, staan praktische handvatten, tools en ervaringen centraal om Samen beslissen te optimaliseren zonder er te veel tijd aan kwijt te zijn.