Editie Migratine

Hoofdpijndagboek, waardevol diagnostisch instrument

Inleiding

Zowel huisarts Frans Dekker (Purmerend, onlangs gestopt) als neuroloog Jorine van Vliet (Slingeland ziekenhuis, Doetinchem) zijn enthousiast over het hoofdpijndagboek. Het biedt immers waardevolle en betrouwbare informatie, aan de hand waarvan artsen het hoofdpijnpatroon in kaart kunnen brengen.

Real-time informatie

“Het is real-time informatie,” aldus Van Vliet. “Het helpt ook bij het stellen van de diagnose. Soms weten patiënten echt niet waar ze moeten beginnen met het beschrijven van hetgeen ze ervaren. Dan is een dagboek heel handig. Ook geeft het inzicht in wat mensen aan medicatie gebruiken: wanneer en hoeveel.” Van Vliet voegt toe dat juist ook voor patiënten zelf zeer verhelderend kan zijn om te zien hoeveel pijnstillers ze gebruiken. Bij de huisarts kan het hoofdpijndagboek er in een enkel geval ook toe leiden dat de hulpvraag wordt ingetrokken. Dekker: “Soms lezen we uit het dagboek dat het met de frequentie van de hoofdpijn eigenlijk wel meevalt, waardoor er geen behandeling wordt ingezet. Deze categorie zien wij als huisarts, maar die komt vrijwel nooit bij de neuroloog.”

Quote

Met het hoofdpijndagboek kan onder meer het hoofdpijnpatroon in kaart worden gebracht

Interview met Jorine van Vliet en Frans Dekker over het hoofdpijndagboek

Het bijhouden van een hoofdpijndagboek is belangrijk voor het stellen van de diagnose. Tevens geeft het een goede indruk over het gebruik van medicatie.
Duur: 01 min. en 41 sec.

Hoofdpijnkalender van Hoofdpijnnet

Hoofdpijnnet, de belangenvereniging voor mensen met chronische hoofdpijn, heeft een hoofdpijnkalender ontwikkeld. Deze kunt u hier bekijken en downloaden.

Liever digitaal? Dan adviseert Hoofdpijnnet de volgende apps:

  • Hoofdpijn App
  • Migraine Buddy

Dossier Samen beslissen

Bij 'Samen beslissen' zoeken zorgverlener en patiënt samen naar de behandeling of zorg die het beste bij de patiënt past. In dit dossier, dat regelmatig wordt geüpdatet, staan praktische handvatten, tools en ervaringen centraal om Samen beslissen te optimaliseren zonder er te veel tijd aan kwijt te zijn.