Editie Migraine

Clusterhoofdpijn

Introductie dr. Rolf Fronczek

Dr. Rolf Fronczek is sinds 2016 in het LUMC werkzaam als neuroloog. Hij is gepromoveerd op de slaapstoornis narcolepsie en de rol van de hypothalamus, een belangrijke hersenstructuur bij onder andere de regulatie van slaap, in het Leids Universitair Medisch Centrum en het Nederlands Herseninstituut, onder leiding van Dr. Lammers, Prof. Dr. Van Dijk en Prof. Dr. Swaab.

Naast zijn werk als algemeen neuroloog richt Rolf zich op de behandeling van hoofdpijnsyndromen en slaapstoornissen. Hij is tevens één dag per week werkzaam in het Slaap-Waak Centrum van Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) te Heemstede. 

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn komt vaak voor op voorspelbare tijdstippen, met name ’s nachts. Heeft het dan een relatie met de biologische klok of met slaap? Of beide?
Duur: 04 min. en 10 sec.

Dossier Clusterhoofdpijn

De behandeling van clusterhoofdpijn kan uitdagend zijn. Naast de al bestaande medicamenteuze behandeling van clusterhoofdpijn zijn er steeds meer andere therapieën beschikbaar gekomen, zoals een GON-injectie en occipitale zenuwstimulatie. Met dit dossier willen we de wetenschappelijke basis van de verschillende behandelingen toelichten en handvatten geven voor de klinische praktijk.