Editie Migraine

Exploding Head Syndrome

Introductie dr. Rolf Fronczek

Dr. Rolf Fronczek is sinds 2016 in het LUMC werkzaam als neuroloog. Hij is gepromoveerd op de slaapstoornis narcolepsie en de rol van de hypothalamus, een belangrijke hersenstructuur bij onder andere de regulatie van slaap, in het Leids Universitair Medisch Centrum en het Nederlands Herseninstituut, onder leiding van Dr. Lammers, Prof. Dr. Van Dijk en Prof. Dr. Swaab.

Naast zijn werk als algemeen neuroloog richt Rolf zich op de behandeling van hoofdpijnsyndromen en slaapstoornissen. Hij is tevens één dag per week werkzaam in het Slaap-Waak Centrum van Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) te Heemstede. 

Exploding Head Syndrome

Het Exploding Head Syndrome is een zeldzame aandoening die in de nacht voorkomt, rondom het in slaap vallen en het wakker worden. Mensen ervaren een ‘knal in het hoofd’ die niet per se pijnlijk hoeft te zijn. Is het een vorm van hoofdpijn of is het een beleving rondom de slaap?
‘Exploding head syndrome’ is overigens niet opgenomen in de hoofdpijnclassificatie, wel in de classificatie voor slaapstoornissen (American Academy of Sleep Medicine, International Classification of Sleep Disorders, 3rd ed (2014). Darien, IL American Academy of Sleep Medicine).
Duur: 03 min. en 54 sec.