Editie Migraine

Female sex hormones in men with migraine

Female sex hormones in men with migraine

Dr. W.P.J. (Ron) van Oosterhout is neuroloog, opgeleid in Leiden. Tot eind 2019 was hij als neuroloog verbonden aan zowel het OLVG te Amsterdam als het Zaans Medisch Centrum te Zaandam. Sinds 2020 is hij geheel werkzaam in het ZMC.

In 2018 heeft hij het onderzoek ‘Female sex hormones in men with migraine’ gepubliceerd (Neurology. 2018 Jul 24;91(4).
Editie Migraine is zeer verheugd hem over dit onderwerp te mogen spreken.

Inleiding interview

Duur: 01 min. en 52 sec.

Inleiding onderzoek & bevindingen

Bij het onderzoek dat is uitgevoerd in het LUMC zijn mannen mét en zonder migraine geïncludeerd en werd gekeken naar het biochemisch profiel (geslachtshormonen in het bloed) en klinische parameters.
De eerste belangrijke bevinding is dat mannen met migraine, al tussen migraineaanvallen door, een verhoogde concentratie oestrogeen in het bloed hebben. De tweede belangrijke bevinding is dat de concentratie testosteron oploopt in de aanloop naar een migraineaanval.
Duur: 04 min. en 13 sec.

Verschillen in fenotype

Aan de hand van vragenlijsten werden items gescoord die samenhangen met vruchtbaarheid en een mogelijke testosterondeficiëntie. Mannen met migraine lijken op basis van de vragenlijsten een verminderde klinische testosteronfunctie te hebben.
Duur: 01 min. en 38 sec.

Wil je dit artikel verder lezen?

Vanwege wet- en regelgeving zijn veel artikelen exclusief voor medische specialisten met de bevoegdheid tot voorschrijven. Voor verpleegkundigen zonder deze bevoegdheid is een beperkt deel toegankelijk.

Ik wil toegang tot exclusieve artikelen

Ik ben al lid en wil inloggen

Dossier Migraine & hormonen

Met de keuze voor het onderwerp 'Migraine & hormonen' willen we het interessante fysiologische samenspel tussen migraine en hormonen belichten en tegelijkertijd handvatten voor de klinische praktijk bieden aan behandelaars.