Editie Migraine

Migraine in de huisartsenpraktijk, een samenvattingskaart
2 op de 100 patiënten bezoekt de huisarts in verband met hoofdpijn. En maar liefst 15% van de bevolking kampt wel eens met migraine. Met deze overzichtelijke samenvattingskaart over migraine, speciaal voor huisartsen, heb je binnen één oogopslag alle informatie over dit ziektebeeld paraat. Van symptomen tot diagnose en behandeling tot risicofactoren.
In de herziende NHG-standaard hoofdpijn van 2021 wordt er meer bewustwording gevraagd voor het verhoogde risico op hart- en vaatziekten in het geval van migraine. Daarnaast zijn de preventieve medicijnen bij migraine uitgebreid. De praktijk is echter dat deze kennis niet altijd wordt toegepast door huisartsen. Slecht 7-19% van de patiënten die hiervoor op grond van richtlijnen in aanmerking komen gebruiken preventieve medicatie. En ondanks dat het risico op een herseninfarct 2-keer verhoogd is, wordt er niet vaak proactief een cardiovasculair risicoprofiel opgesteld bij patiënten ouder dan 40 jaar met migraine. En dat is begrijpelijk. Want met meer dan 100 NHG-standaarden en regelmatige herzieningen is het als huisarts lastig om up-to-date te blijven. Om die reden zijn wij dit dossier gestart. Als eerste hulpmiddel voor in de spreekkamer hebben wij een samenvattingskaart gemaakt over migraine in de huisartsenpraktijk. Met deze samenvattingskaart ben je in één oogopslag op de hoogte van de belangrijkste én laatste informatie en adviezen met betrekking tot migraine. Ook geeft het antwoord op veel voorkomende zaken in de spreekkamer.
Wil je dit artikel verder lezen?
Vanwege wet- en regelgeving zijn veel artikelen exclusief voor medische specialisten met de bevoegdheid tot voorschrijven. Voor verpleegkundigen zonder deze bevoegdheid is een beperkt deel toegankelijk.
Dossier Samenwerking 1e/2e lijn
Door middel van dit dossier willen we in eerste instantie huisartsen ondersteunen bij het herkennen van de diagnose migraine in de spreekkamer, informeren over de stappen van de behandeling van migraine en inzicht creëren wanneer een verwijzing naar een medisch specialist zinvol zou zijn. Daarnaast zullen we je informeren over de laatste ontwikkelingen en onderzoeken met betrekking tot migraine. Het doel is om een beknopt overzicht te geven van alles wat jij als huisarts zou moeten weten van migraine.
