Editie Migraine

Van vóór serotonine tot voorbij CGRP, het verhaal van emeritus hoogleraar neurologie Michel Ferrari (deel 4 van 4)

Het verhaal van emeritus hoogleraar neurologie Michel Ferrari (deel 4 van 4)

Editie Migraine heeft emeritus Prof. dr. M. Ferrari, neuroloog in het LUMC, mogen interviewen. Het interview wordt in vier delen aangeboden. In dit laatste deel, last but not least, wordt stilgestaan bij neurostimulatie, stress, verbeterpunten voor in de spreekkamer en de beeldvorming rondom migraine. Er is nog veel te doen!

Neurostimulatie bij migraine en clusterhoofdpijn

Het effect van neurostimulatie bij migraine is niet duidelijk aangetoond, in tegenstelling tot het effect bij uitbehandelde patiënten met clusterhoofdpijn.

Minimally invasive surgery waarbij elektrodes worden geplaatst aan de voor- en achterkant blijkt effectiever te zijn dan niet-invasieve therapie.
Duur: 03 min. en 35 sec.

Migraine & stress

Alhoewel de beeldvorming rondom migraine de afgelopen jaren is verbeterd, zijn we er nog niet. Zo wordt de rol van stress zowel door de arts als de patiënt nog te vaak te veel benadrukt. Vragen naar stress draagt niet bij aan de diagnose en ontwijken van stress draagt niet bij aan de behandeling.

Stress is een premonitory sign en dus een onderdeel van de migraineaanval. De patiënt ervaart in deze fase stress die normaliter niet als stress zou worden ervaren.
Duur: 06 min. en 18 sec.

Quote

Stress is meer het gevolg van migraine dan de oorzaak

Verbeterpunten voor in de spreekkamer

De eerste aanbeveling van Prof. Ferarri is tijdens het spreekuur voldoende tijd te nemen voor de patiënt om een goed beeld te krijgen van de klachten. Dit is belangrijk voor zowel de diagnose als de behandeling.

De tweede aanbeveling is stress gerelateerde vragen te vermijden. Stress is het gevolg van migraine, niet de oorzaak.

De derde aanbeveling is het juiste gebruik van medicijnen en goede voorlichting over de te verwachtte effectiviteit en bijwerkingen aan de patiënt.
Duur: 05 min. en 45 sec.

Aandacht blijven besteden aan misstanden rondom migraine

Bij niet-kenners heersen nog te veel verkeerde gedachtes over de prevalentie en ernst van migraine.
Duur: 02 min. en 47 sec.