Editie Migraine

Soms

Wanneer ik op mijnwoordenboek.nl zoek naar de betekenis van het woord ‘soms’ vind ik:  

1) Aanstonds; 2) Af en toe; 3) Alles; 4) Altemet; 5) Bijgeval; 6) Bijwijlen; 7) Bijwoord; 8) Een enkele maal;  9) Enkele maal; 10) In enkele gevallen; 11) Incidenteel; 12) Misschien; 13) Mogelijk; 14) Mogelijkerwijs; 15) Niet altijd; 16) Niet dikwijls; 17) Niet gestadig; 18) Niet vaak; 19) Nu en dan; 20) Occasioneel en 21) Onregelmatig.


Tja, wat moet ik daar nu mee. En waarom zoek ik dit op? Tijdens mijn werk als verpleegkundig specialist op de hoofdpijnpoli komt dit woord zo vaak voorbij dat ik er wel eens moedeloos van wordt. Of misschien moet ik zeggen ‘soms’?

En ik snap heus wel dat het omschrijven van pijn en wanneer dit voorkomt niet gemakkelijk is. Daarbij komt dat ik van het concrete ben en met het woord ‘soms’ niet altijd goed vooruit kan. Dus probeer ik het maar te verduidelijken naar degene die tegenover mij zit. Dan zeg ik maar dat het woord ‘soms’ voor de ene eens in de week is, voor de ander eens per jaar of eens per dag en ik daarom graag een antwoord krijg waar ik iets meer duidelijkheid door krijg. Dat lokt vaak wel een glimlach uit, bij mij een stukje opluchting en vaak verduidelijking.

Volgende vraag ‘Hoe vaak gebruikt u dan pijnstilling?’, en jawel hoor, daar komt het weer: ‘soms’, echt niet elke keer. Zucht … en opnieuw ga ik uitleggen waarom ‘soms’ niet duidelijk is.

Daarbij is het zeker voor anderstaligen moeilijk omdat zij  niet altijd het concrete taalgebruik van de gemiddelde Nederlander hebben en een meer omschrijvende manier van uitleggen hebben. Dat vraagt geduld en op een andere manier vragen stellen.

Als er voldoende tijd was voor iemand om een hoofpijndagboek in te vullen helpt dat zeker, maar onze wachttijden zijn niet altijd zo lang dat er een overzicht van enige weken is. Wat is dan wijsheid? Uitleg geven en vragen om enige weken later terug komen met een goed overzicht, zodat ‘soms’ beter duidelijk wordt. Al wordt dat niet altijd op prijs gesteld, want ja, de afspraak is toch nu en dan moet er iets gebeuren. Terecht. Maar soms is dat gewoon niet goed genoeg om goede zorg te kunnen verlenen.

Al met al is het niet zo gemakkelijk en kan ik er ‘soms’ een beetje moe van worden. Gelukkig krijg ik er geen hoofdpijn van. Hoef het dus ‘soms’ niet concreet te maken.

Voor nu zal ik u verder niet lastig vallen, mag ik u soms met een column lastig gaan vallen?

Met vriendelijke groet,

Hella Tulp, verpleegkundig specialist.


Deze column is niet door Editie Migraine opgesteld. Het is mogelijk dat de inhoud afwijkt van geldende richtlijnen. Editie Migraine is hier niet verantwoordelijk voor, evenals voor meningen van de auteur(s).

Meer columns

Toon alle columns