Editie Migraine

Hormoonhoofd

Hoewel migraine al een pijnlijke realiteit is voor velen, lijkt het erop dat de lat voor een migrainevrij leven bij transgenderpersonen nog hoger ligt. Hormoontherapie is namelijk een belangrijk onderdeel van de transitie. Met name oestrogeengebruik kan migraineaanvallen veroorzaken en dat is geen pretje!

Helaas is er nog maar weinig bekend over migraine bij transgenderpersonen. Het ontbreekt aan goed onderzoek dat zich specifiek richt op deze groep, waardoor we met een gebrek aan kennis en begrip zitten. Er is wel aandacht in het veld voor de rol van hormonen op migraine bij cis-personen (individuen waarbij de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht), denk aan hormonale migraine in puberteit, bij zwangerschap, bij orale anticonceptie en rond de menopauze. Maar de aandacht voor migraine bij transgender personen moet nog groeien, terwijl dit ook echt kopzorgen geeft! 

Dus laten we samenwerken om meer bewustzijn te creëren over migraine bij transgenderpersonen en ervoor te zorgen dat ze niet in stilte hoeven te lijden aan hun migraine. Gelukkig is het ook niet allemaal kommer en kwel; er gloort ook enige hoop. Door op de bestaande transgenderpoliklinieken meer aandacht te besteden aan migraine kunnen we zorgen voor een betere ondersteuning aan deze groep.

In mijn ziekenhuis bestaat sinds enige tijd ook een transgenderzorgteam. Als hoofdpijnneuroloog zie ik met enige regelmaat patiënten vanuit deze polikliniek met beperkende migraine, ontstaan in de transitiebehandeling. Hoe mooi zou het zijn als we in onderzoek en behandeling de handen hier ineen kunnen slaan en samen werken aan gevalideerde en pragmatische adviezen of richtlijnen? Zelf ga ik binnenkort m’n tweede kopje koffie maar eens drinken bij het transgenderteam.

Het is tijd om migraine bij transgenderpersonen serieuzer te nemen en de juiste diagnose en behandeling te bieden. Want zeg nou zelf, niemand verdient zo’n 'hormoonhoofd', toch?


Deze column is niet door Editie Migraine opgesteld. Het is mogelijk dat de inhoud afwijkt van geldende richtlijnen. Editie Migraine is hier niet verantwoordelijk voor, evenals voor meningen van de auteur(s).

Dossier Migraine & hormonen

Met de keuze voor het onderwerp 'Migraine & hormonen' willen we het interessante fysiologische samenspel tussen migraine en hormonen belichten en tegelijkertijd handvatten voor de klinische praktijk bieden aan behandelaars.

Meer columns

Toon alle columns