Editie Migraine

Werken met een scheermes in je hoofd is echt ziek!

‘Werken met een scheermes in je hoofd is echt ziek’ en ‘De hele dag boven de pot hangen is echt ziek’. U snapt het natuurlijk meteen, dit gaat over migraine. De Hoofdpijn Alliantie, die zorgverleners, patiënten, bedrijfsartsen en farmabedrijven verenigt, heeft de campagne ‘Migraine is echt ziek’ het licht doen zien (www.echt-ziek.nl).

Tegenover het Centraal Station in Amsterdam prijken posters met deze teksten op twee zogenaamde peperbussen. Via (social) media zal de boodschap hopelijk een groot publiek bereiken. Maar wat is nu precies die boodschap en op wie is die boodschap gericht?

 

Campagne ‘Migraine is echt ziek’

De campagne is gericht op mensen die de verschijnselen van migraine hebben maar bij wie de diagnose nooit is gesteld: niet door henzelf en niet door een zorgverlener. En die dus niet de zorg krijgen die ze behoeven. De campagne bevat een link naar een simpele test waarmee migraine kan worden vastgesteld. Indien de test aangeeft dat sprake is van migraine, wordt men doorverwezen naar de website van patiëntenvereniging Hoofdpijnnet voor meer informatie en advies over het omgaan met migraine.

Een belangrijk onderdeel van de campagne is de Migrainegids, een online bron van informatie met wetenschappelijk onderbouwde informatie, ervaringsverhalen en praktische adviezen. De Migrainegids helpt patiënten niet alleen om hun aandoening beter te begrijpen en passende zorg te vinden, maar ook om handvatten te krijgen voor het omgaan met migraine in het dagelijks leven, al is dit thuis, op het werk of in sociale situaties. Door kennis te delen en taboes te doorbreken, moedigt de campagne patiënten aan om zelf stappen te zetten richting een betere kwaliteit van leven.

Een van de adviezen is: ga naar de huisarts en laat je niet afschepen met een paracetamolletje. Want hoe is het mogelijk dat van de 2 miljoen mensen die aan migraine lijden er volgens schattingen van het RIVM slechts 287.000 bij de huisarts geregistreerd staan. Positief is dat het RIVM aan de slag gaat om deze schattingen te verbeteren. En er gebeurt meer: het NIVEL gaat onderzoek doen naar in hoeverre huisartsen de richtlijn bij hoofdpijnaandoeningen volgen. Voorts is migraine via een door het Tweedekamerlid Paulusma ingediende motie opgenomen in het onderzoeksprogramma vrouwspecifieke aandoeningen.

De minister van VWS heeft in oktober 2024 schriftelijke vragen over migraine van hetzelfde Kamerlid serieus beantwoord en constateert ook dat patiënten ‘soms geen passende behandeling voorgeschreven krijgen’. Tijd voor actie dus.

 

Slechts hoofdpijn’

De campagne is er ook op gericht om het stigma dat migraine ‘slechts’ hoofdpijn is te doorbreken. Migraine is een hersenaandoening die ernstig ingrijpt in het leven van patiënten. De WHO classificeert migraine als de meest invaliderende aandoening voor vrouwen onder de 50 jaar. 22% van de vrouwen en 10% van de mannen in Nederland lijdt er aan. Van deze groep heeft een tiende chronische migraine: 15 dagen hoofdpijn per maand waarvan 8 met migrainekenmerken.

Naar school gaan, werken, sporten, sociale activiteiten zijn geen vanzelfsprekendheden. De maatschappelijke kosten door werkverzuim zijn aanzienlijk: 2,3 tot 4,2 miljard per jaar. Alle reden dus om in actie te komen om stigma’s rond migraine te verkleinen, de kenniskloof te dichten en patiënten te stimuleren om in actie te komen. De campagne is slechts het begin. Zegt het voort, zegt het voort.

 

Guusje ter Horst,

Voorzitter Hoofdpijn Alliantie

Maart 2025

Meer columns

Toon alle columns